neděle 2. prosince 2007

SMSky za babku

V dnešní době, kdy skoro každý již vlastní tarif s cenou sms pohybující se okolo 1 Kč bez DPH by tento článek zdá se postrádal smysl. Ale proč platit 1,19 Kč za sms, když můžeme platit 0,07 Kč? Úspora na každé sms tak činí 1,12 Kč. Číslo zdánlivě zanedbatelné, ale pokud si jej vynásobíte počtem odeslaných sms tak bude již výsledná suma určitě zajímavější.

Bavíme se tu o cenách, ale co je potřeba k odesílání sms za takovou cenu? Dá se říct, že málo. Telefon s podporou javy (dnes snad již každý nový telefon touto podporou disponuje) a podpora GPRS připojení (i tuto funkci má dnes již každý nový telefon). V neposlední řadě nám ve výčtu potřebných funkcí a zařízení chybí jedna z nejdůležitějších věcí a sice java aplikace GiboSMS.


Aplikace funguje na principu zasílání sms přes webové rozhraní operátora. Například Vodafone nabízí možnost zasílání neomezeného množství sms o délce 160 znaků. Delší zpráva odesílaná přes GiboSMS se automaticky rozdělí do více zpráv (max. 5). T-Mobile takové webové rozhraní nemá, příjemce musí mít aktivní tzv. mobilní e-mail (více na www.gibosms.cz). Tento způsob byl dříve velice nespolehlivý, ovšem dnes se dá považovat za hodně rychlý a zprávaz 99,9 % dojde v pořádku a včas. Na stránkách GibaSMS pak e-mail přiřadíte k telefonímu číslu a odesíláte z aplikace jakoby klasickou sms, přičemž ta se automaticky na serveru promění na e-mail. O2 je na tom nejhůř. Zpráva je dělena po 60 znacích a vy tak musíte být celkem struční :-) I tady platí, že delší zprávu Gibo rozdělí do více sms.


Více o aplikaci se dočtete na www.gibosms.cz, kde se dozvíte zapomocí podrobných návodů jak nastavit právě váš telefon. A pokud ne, tak dozajista pomůže hromada odborníku na slovo vzatých na místním diskuzním fóru :-) Co aplikace nabízí oproti standartnímu odesílání sms přes telefon?

Výhody oproti standartnímu posílání sms:
  • cena(cca 0,07 Kč za SMS do všech sítí)
  • možnost zasílání e-mailů
  • možnost zasílání soukromých sms (pro případ výpadku bran operátorů, viz. níže)
  • čtení přednastavených informací (počasí, zprávy, svátky, apod.)
  • víc než 50% úspěšnost, že nebudete opisovat piktogram (obrázek s čísly) při odesílání sms do sítě Vodafone
  • webové rozhraní přes které je možné spravovat kontakty a odesílat sms pohodlněji než ze stránek operátorů
  • možnost synchronizace kontaktů v telefonu s webovým rozhraním
Již zmiňovaná soukromá sms je zajímavý fenomén. Jedná se o zasílání a čtení zpráv přímo z prostředí aplikace, tudíž nezávisí na zvůli operátora, který si usmyslí, že např. sms bránu zruší.

Poslední vlastností, která je spíše nevýhodou je cena. Aplikace již bohužel není zdarma. Stojí 100 Kč ročně, ale kdo umí počítat jistě zjistí, že se mu tato cena vrátí min. při odeslání 100 sms. V případě předplacených karet i mnohem dříve.

Žádné komentáře: