pátek 7. prosince 2007

Pořádná domácí brána do světa

Normálně tomu není zvykem abych tu psal o nějakých zařízeních a hrál si tak na bůhví jakého recenzenta, ale zařízení o kterém hodlám napsat oněch pár řádku mě natolik uchvátilo, že si nemůžu pomoci :-)

Oním zařízením je tzv. home gateway, neboli česky domácí brána Asus 500g Premium. Jedná se vlastně o multifunkční wi-fi router. Ve strohé bílé krabičce se skrývá mnohem víc funkcí než by vzhled nasvědčoval. Vnitřnosti přístroje tvoří malé pc na kterém běží operační systém Linux.

Asi hlavní funkcí oné krabičky je tzv. router. Pomocí něj je možné jednoduše vytvořit domácí síť a do ní připojit až 4 pc pomocí zástrčky LAN, anebo pomocí wi-fi ve standardu 802.11g a 802.11b. Na tom by nebylo nic zvláštního, ale ASUS se chlubí technologií Afterburner, díky které prý router dosahuje až o 35% lepší propustnost bezdrátového spojení (a přenosových rychlostí až 125Mbps) než běžná 802.11g zařízení - a to bez jakéhokoliv rušení. V neposlední řadě také používá novou technologii firmy BroadCom - BroadRange, která díky pokročilým DSP technologiím umožňuje až o 300% lepší pokrytí signálem. Z vlastní zkušeností mohu potvrdit, že v panelovém bytě mám kvalitní signál všude. Takže panely plné železné výztuže mi nedělají žádné vrásky :-)

Další velkou výhodou je možnost připojení USB do jedné ze dvou zástrček na zadní straně přístroje. Ptáte se jaké jsou v tomto výhody? V prvé řadě je to možnost nasdílení internetu, který příjmáte např. pomocí USB ADSL modemu, nebo dokonce i CDMA modemu, místo pouze standartního WAN jako u jiných routerů. Další neméně významnou vlastností, kterou usb nabízí je zprovoznění tzv. print serveru. Jednoduše připojíte tiskárnu a k ní má přístup kterékoliv pc ve vaší domácí síti. Výčet výborných vlastností však ještě není u konce. Router ASUS dokonce nabízí připojení webové kamery a vy tak máte možnost kdykoliv a kdekoliv sledovat třeba váš byt. Router dokonce dokáže z kamery rozeznat pohyb a při jeho zaregistrování vám zašle mail na vámi předdefinovanou e-mailovou adresu.

Uf, ale ještě nekončíme. Do USB můžeme zapojit i USB flash disk a zpřístupnit ho tak všem počítačům v síti jako síťový disk. Zdá se vám to pořád málo? Tak poslouchejte, následuje třešnička na dortu. Vlastnost, kterou já osobně mám nejraději a nejvíc ji využívám je tzv. torrenting. Za pomocí něho můžete stahovat torrenty a váš počítač může zůstat vypnutý. Router sám stahjuje na připojenou flashku torrenty, které jste si vybrali. Můžete tak klidně a nerušeně spát, nebo jít třeba do práce, zatímco router stahuje váši oblíbenou hudbu. O tom jaké to jsou pak úspory za ušetřenou elektřinu asi nemusím ani psát.

Myslím, že za cenu okolo 2000,- Kč toho tento router nabízí opravdu hodně a určitě nebude marnou investici do vaší domací sítě. Samozřejmě disponuje i základními funkcemi jako je firewall a šifrování 128-bitovým WEP kódem. Tím vaši síť i dokonale ochrání.

Žádné komentáře: