pátek 16. listopadu 2007

Využívejte RSS kanály jednoduše

Víte co je to RSS? Zpočátku vám RSS přijde nepoužitelné, ale jakmile jej začnete používat je silně návykové :-) RSS kanál je jakési místo na internetu, kde můžete kdykoliv a nepřetržitě sledovat změny stránek jejichž kanál sledujete. Tedy například vložení nového článku,nebo třeba příspěvku v diskuzi.

Zní to složitě, ale ke čtení RSS kanálů slouží tzv. RSS čtečky. Já osobně nejraději používám RSS čtečku integrovanou přímo v internetovém prohlížeči Opera, nebo v nádstavbě Internet Exploreru, Maxthon. Čtečku už obsahuje i nový Internet Explorer 7, případně můžete použít nějakou samostatnou čtečku, ale ta má nevýhodu, že musíte mít stále spuštěn zvláštní program, což samozřejmě stojí nějaké ty systémové prostředky.

A jak se takový kanál přidává? Úplně jednoduše. Stačí se podívat do okénka kde zadáváte v prohlížeči adresu. V té by se měl nalézat jeden z těchto symbolů: . Pak na ně stačí jen kliknout a tím přidáte RSS kanál aktuální stránky do sledování. Prohlížeč pak pravidelně po určitých intervalech (lze nastavit), nebo při jeho spuštění, RSS kanál kontroluje a změní-li se, ihned vás o změně informuje (způsob záleží na používaném programu). Po kliknutí na RSS novinku jste pak přímo přesměrování na nový článek nebo příspěvek v diskuzi. Nebojte se tedy RSS používat, s ním vždy budete v obraze kde se čo šustne. V dnešní době snad již nejsou stránky (s aktualizovaným obsahem), které RSS nemají.RSS kanály samozřejmě provozují i všechny weby z rodiny mlénské :-)


Žádné komentáře: